Ik ben, en een man. Dat is me ooit gezegd, door velen trouwens, het was een dingetje. Toch heb ik me zelden ‘man gevoeld’. C’est quoi?

Bompa en de buurman waren zowat mijn enige voorbeelden, verder heel veel vrouwvolk rond me. Mijn moeder, de bomma, mijn zus, en de eerste jaren waren diepe vriendschappen toch vooral met ‘meisjes’, zonder meer. Ik ben geen feminist geworden, geen macho, geen vrouw met ballen of man die het uithing. Het was … gewoon.

De laatste jaren kwam er meer introspectie, dat lijf, dat heidens en soms goddelijke lijf in meervoud want de zoektocht gaat in het algemeen. Vorig jaar kwam ik voor het eerst uit de kast over mijn absolute onzekerheid – noem het een worsteling – met mijn eerste foto-expo ‘a body (a)part’. Veel meer dan ik vermoedde resoneerden de beelden met bezoekers. Wat voorafging: urenlange gesprekken met mannen en vrouwen, over ideaalbeelden, ziekte en slijtage, loze dromen die jaren deden verloren gaan en gelukkig ook aanvaarding en trots. Het proces heeft mij veranderd. Dankbaar.

Vorige week ben ik begonnen aan mijn tweede project. Het nieuwe normaal, ouder dan de straat. Het naakte lichaam gespiegeld met het geklede lijf. De eerste sessies waren lichtvoetig, los, gewoon, speels … normaal. Dat is net het onderwerp onder de noemer ‘intimité’. Ik maak thuis bij de deelnemers én in hun tuin of ergens in de natuur twee foto’s. De ene gekleed, de andere naakt. Wie deelneemt trekt zelf de grens wat wel en niet getoond wordt. Zelfs anonimiteit – meer dan begrijpelijk gezien sommige beroepen – kan perfect. De spiegel van beide foto’s, het is één werk. Daar werken we naartoe.

Bevat het project middelvingers? Zijt maar zeker. Het idiote voorgeborchte van Instagram, de 19de en 20ste eeuwse male gaze, de overgelopen emmer van het feminisme, de immature blik die enkel maar seksualisering toelaat bij naaktheid.

Omgekeerd: dat lijf is wat ons verbindt, waar onze ziel in huist. Het laat ons toe te bewegen, te denken, te voelen. Wat is verdomme natuurlijker dan dat? Mag het terug? Gewoon, naakt, schoon, los, zonder meer.